top of page
Mirades1.jpg

Què és Mirades femenines?

L’olor que ens porta cada blau, la carícia del temps a les ones, el pas de les dunes sense pressa, la paraula nua que ens abriga, el cos quan arriba el vespre vora el riu... Les sensacions que són capaços de fer-nos viure els versos d’una poeta com Zoraida Burgos tendeixen cap a un infinit que, estranyament, sentim proper. La màgia dels seus mots ens evoca paisatges, interiors i exteriors, que a cada lectura es transformen, com es transforma la llum del dia, o de les estacions.

Concretar les imatges suggerides no és tasca fàcil; requereix sensibilitats adients, ulls destres a sentir, sentits amb la gràcia de mirar.

Hem proposat aquest repte a catorze mirades en femení, i el resultat ha estat un diàleg suggerent i bell entre dos formes de poesia, la paraula i la imatge, unides en aquesta exposició col•lectiva de dones del territori, amb total llibertat creativa, i inspirades per textos de Zoraida Burgos.

El comissari de l’exposició és Rafael Ricote.

Captura de pantalla 2022-03-07 a las 14.05.18.png
foto_1.jpg

Gaudir dels sentits 

és una manera de gaudir de la vida en un món que de vegades t’obliga a buscar refugis de benestar en qualsevol racó on pugues desconnectar de la voràgine diària de notícies, preocupacions, obligacions i altres distorsions que les pròpies persones ens creem de manera individual o col·lectiva.

 

Darrerament es parla bastant, cada cop més, de la relació entre la cultura i l’art, d’una banda, i la salut de les persones de l’altra. També de la necessitat de facilitar que la cultura arribe a tothom, entesa aquí la paraula tothom en el sentit més ampli possible. Això són dos de les coses que pretenem amb aquesta exposició, però no les úniques.


Sumant fotografies i poemes no només volem propiciar el gaudi de la contemplació visual i de la lectura, que també. Volem confrontar la capacitat creativa que  Zoraida Burgos aboca en els seus poemes amb la d’un grup de dones fotògrafes vinculades al territori, que capten imatges inspirades en aquests mateixos poemes. Ens interessa saber què surt d’aquest joc de mirades i de pensaments i establir a la vegada diàleg amb totes aquelles persones que faran d’espectadores. Què n’ha sortit, de cada lectura? Com entén cadascú la seva dialèctica? Quina sensació ens provoca el maridatge poesia-fotografia? Volem que l’exposició ens interpel·le a totes i a tots i ens incorpore al joc.


Volem també incidir en la capacitat creativa i proactiva de diferents dones artistes del territori, que s’han sumat al projecte a petició del col·lectiu DiLlums d’Art al Forn, i més concretament de Rafael Ricote i Ricardo Gascón. Dones que han volgut fer un merescut homenatge a Zoraida Burgos en l’any del seu norantè aniversari, a través de la seva mirada fotogràfica. Mostrar la seva obra en una exposició col·lectiva és una manera de fer-se fortes i d’evidenciar la diversitat d’enfocaments i la capacitat creativa. 


Zoraida Burgos ens recrea al pensament imatges i sensacions a través de les seues paraules, i les fotografies les interpreten per crear de nou imatges fixades al paper. Un joc continu d’instrospecció i creació que incorpora els qui participem observant i tornant a recrear a dintre nostre. És el joc de l’art i de la creativitat, que ens manté vius i actius. 


Els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre estem ben contents d’haver participat en l’organització d’aquest projecte, conjuntament amb DiLlums d’Art al Forn, els Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes i el Campus Extens de la URV a Tortosa. Més que contents, n’estem satisfets i orgullosos. Donar suport a les expressions que neixen del territori, organitzant projectes com aquest, és una de les nostres funcions, i si ho fem conjuntament amb altres institucions, molt millor. 


Gaudiu de l’exposició, del web i del catàleg. Que us facen pensar i que us permeten recrear realitats diverses. I, molt especialment, que us facen ser conscients de la grandesa de la creació literària i artística. 

 

Victòria Almuni Balada

Directora Territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre
4. Cauen els astres (Sobre el poema Era el dia més llarg, s'allargassava, de Zoraida Burgo

Fa uns mesos 

vaig assistir a la inauguració de l’exposició fotogràfica Mirades entre veïns, organitzada per l’associació cultural DiLLUMs d’Arts al Forn i el Campus Extens de la URV, amb vint-i-tres fotografies d’autors i autores del territori. Allà vaig pensar que Mirades entre veïns podia ser un bon punt de partida per a altres mirades, entre elles, les Mirades femenines. Al cap de pocs dies, el projecte va fer les seves primeres passes, fruit de la coordinació entre el col·lectiu diLLUMs d’Arts al Forn, el Departament de Cultura i el Departament d’Igualtat i Feminismes. 

 

Les Mirades Femenines tenen molt a dir. En el cas que ens ocupa, són 14 dones fotògrafes que, en diàleg amb l’obra de Zoraida Burgos, una referent cultural de les Terres de l’Ebre, ens traslladen a molts indrets del nostre territori, convidant-nos a gaudir-lo.


Inaugurem aquesta exposició itinerant al voltant del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, en honor a les dones de les Terres de l’Ebre. Necessitem referents femenines, en tots els àmbits, i el deute històric que tenim amb les dones el corregim reivindicant la seva creativitat, sensibilitat i capacitat de lideratge, tot amb la voluntat ferma d’avançar cap a la igualtat efectiva.


Durant massa temps a les dones no se’ns ha mostrat a les aules ni en actes; hem estat invisibilitzades, i ara ha arribat el moment de revertir aquesta situació, i fer-ho sense complexos amb projectes com aquesta exposició.


Moltes gràcies a totes les que ho heu fet possible. Continuem avançant cap a la normalitat feminista.


 

Mar Lleixà Fortuño

Directora Territorial d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre
bottom of page