top of page

Coia Valls

Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu. El 2010 guanya el premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb la seva primera obra, La princesa de jade (Columna). Més tard vindran, El mercader (Edicions B, 2012), Les torres del cel  ( Edicions B, 2013). La cuinera (Edicions B, 2014), Amor prohibit ( Edicions B, 2015), Etheria  (Edicions B, 2016),  Si tu m’escoltes (Edit. Comanegra, 2017), Els camins de la llum (Rosa dels Vents, 2018) , L’Alquímia de la vida (Columna, 2021) i Pantera (Ànimallibres 2021), que ha estat mereixedora del Premi de la Crítica de l’AELC a la millor novel·la juvenil. El proper mes de març del 2023 arribarà a llibreries El llegat de les cendres (Editorial Navona) 
Ha portat a escena les seves novel·les i, com a actriu, ha fet també cinema, de la mà de Jordi Lara: Ventre blanc, seleccionat al Busan International Film Festival de Corea del Sud. El 2019 adapta i dirigeix Solitud 360º al teatre, basada en l’obra de Víctor Català. La seva obra literària ha estat traduïda a l’italià, portuguès i castellà, entre altres llengües.
Des de fa temps que la fotografia forma part dels seus processos d’escriptura.

Em diuen Coia Valls i em declaro buscadora a perpetuïtat. M’agrada explorar camins que em permetin interrogar-me des de diferents punts de vista. Sentir-me, sempre, aprenent. 
És en aquest sentit que reivindico la intenció de la mirada com un acte d’introspecció i un missatge emocional que m’agrada compartir per, en l’intercanvi, continuar sumant. 
L’escriptura és el mitjà que em resulta més dúctil per portar a terme aquest recorregut, però tots els meus “paisatges” -els de fora i els que van cap endins- han estat prèviament reconstruïts mitjançant la imatge, de vegades com a metàfora d’allò invisible.
Explorar la intenció de la mirada, educar-la, anar a la recerca de la bellesa... passa, inevitablement, per la fotografia.  
Aprofundir en l’obra de Zoraida Burgos ha estat un viatge preciós cap al coneixement. Tenir l’oportunitat d’apropar-me al seu mon mitjançant la càmera, una experiència bellíssima, una petjada transformadora. 

bottom of page